Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

divendres, 29 d’octubre del 2010

El Quixot interactiu


El Quijote interactivo es un proyecto que permite un acercamiento innovador a la primera edición de la obra cumbre de Cervantes, conservada en los fondos de la Biblioteca Nacional de España. Gracias a esta iniciativa es posible disfrutar del Quijote como si tuviera el libro en sus manos, al tiempo que se puede acceder a contenidos multimedia que ayudan a contextualizar la obra. Se ha partido de la digitalización a muy alta calidad de los ejemplares que conserva la BNE de la primera edición del Quijote: la de Madrid de 1605 y la de Madrid de 1615; alrededor de esta nueva digitalización se ha construido un portal interactivo al que se han incorporado mapas, ilustraciones, grabados y otros contenidos procedentes de 43 ediciones distintas del Quijote y de otras 21 obras más, todas pertenecientes a la BNE.

[De la pàgina web de la Biblioteca Nacional de España, BNE]

Potser no és la millor manera de llegir un llibre com Don Quijote de la Mancha. No ho sé. Em pensava que mai podria escriure si no ho feia sobre un paper a mà, i ara ho escric tot amb un processador de textos. Potser llegir sobre una pantalla digital no ens situa en aquell racó idíl·lic de la butaca, el llum, el silenci i un te calent. I la fredor d'una pantalla és lluny de la calidesa del llibre. Però agraixo tota eina que m'acosti a la cultura i a la informació sigui en el format que sigui. I en aquest cas, les possibilitats que ofereix el Quixot interactiu són grans i interessants, ja sigui per a un lector, un estudiant, un docent o un professional de l'edició, de la biblioteconomia, de la crítica o un filòleg. El llibre? Sempre el tindrem a prop, no pel seu valor en ell mateix, sinó perquè som uns fetitxistes. I en darrera instància, la calidesa de les coses ve donada pel costum. Si plorem pel llibre, les llàgrimes no ens deixaran llegir el lector digital.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada