Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

dimecres, 2 de febrer del 2011

Google Art Project

Escena de Bande à part (1964), Jean-Luc Godard

Si l'altre dia parlava a l'article Gigafotos: el patrimoni vist amb lupa del projecte de digitalització que Patrimoni Gencat ha posat en marxa amb els fons del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), en què part del material disponible a la xarxa ha estat digitalitzat en alta definició -el que s'anomena gigafotos-, ahir era Google, un cop més, qui anunciava l'obertura al públic la seva web Art Project.

17 museus i galeries són, de moment, dins d'aquest projecte: la National Gallery i la Tate Britain de Londres, la Galeria dels Uffizzi de Florència, el MOMA, la Frick Collection i el Metropolitan Museum of Art de Nova York, el Reina Sofia i el Thyssen-Bornemisza de Madrid, l'Hermitage de Sant Petersburg, el Rijksmuseum i el Museu Van Gogh d'Àmsterdam, el Palau de Versalles, la Gemäldegalerie i l'Alte Nationalgalerie de Berlín, la Galeria d'Art de l'Smithsonian a Washington, el Museu Kampa de Praga, la Galeria Treyakov de Moscou. El Prado va desestimar formar part del projecte i estar per veure si s'estendrà a la resta de grans museus del món.

Més de 1.000 obres d'art de 486 artistes han estat fotografiades i catalogades, algunes d'elles en format de gigafoto, que permet veure detalls que no serien apreciables a simple vista. Però també la possibilitat de recórrer visualment les sales on s'exposen les obres, fent girs de 360º, gràcies a la tecnologia Street View, que Google ja utilitza per filmar les poblacions a peu de carrer.

A més dels detalls tècnics de les obres i dels autors, Art Project ofereix informació addicional a través del canal de YouTube, cerca de bibliografia amb Google Acadèmic, i la possibilitat de crear notes i compartir-les amb els usuaris.

Res podrà substituir l'emoció de contemplar en directe les obres d'art, de deixar-se dur per l'univers laberíntic d'un museu; res pot substituir l'olor dels colors, la llum, les insinuacions de les textures, del tacte... Però fent aquestes passejades virtuals (per sales buides, deliciosament buides com tants i tants museus), si hi havia cap dubte sobre la necessitat de la contemplació viva, queda esborrat per la màgia de l'art, que ens atrau cap a les galeries com cants de sirena.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada