Bereshit: la reconstrucció de Barcelona i altres mons
Enric H. March
Avís: A causa d'haver estat bloquejat el compte principal de Bereshit, han desaparegut les imatges dels articles d'aquest blog. Lamentem les molèsties causades per aquest fet, del qual no hem rebut cap explicació per part de Blogger. Anirem reposant el material gràfic en la mesura del possible.

divendres, 25 de març del 2011

Viatge a l'Orient Bíblic [1]

 Portada DVD del documental

Viatge a l’Orient Bíblic és un camí que segueix les petjades del poble d’Israel des dels orígens fins a l’època de Jesús de Natzaret. Un camí que comença a Ur dels Caldeus, pàtria d’Abraham, baixa al país d’Egipte i arriba finalment a la terra promesa.

Aquest itinerari recorre les quatre etapes del viatge: La prehistòria de la terra promesa, Mesopotàmia, Egipte, Palestina, i s’endinsa en els orígens literaris del text bíblic tot identificant el context històric i cultural de la seva formació.

Aquest recorregut és possible gràcies a la iniciativa de Bonaventura Ubach (1879-1960), que dedicà la seva vida a l’estudi de la Bíblia i que per aquest motiu va viatjar a Palestina on va adquirir nombrosos objectes amb la intenció d’il·lustrar el món bíblic. Va ser, a més l'artífex del Museu Bíblic de Montserrat (fundat el 1911), que se situa dins el marc de l'Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat, espai dedicat a l’estudi de la Bíblia, a la investigació de la història i de la cultura de l’Orient Mitjà i la catalogació de les peces arqueològiques provinents de Mesopotàmia, d’Egipte i de Palestina contingudes en el Museu.

Israel en l'època dels Jutges i dels Reis

L’excepcional material que Ubach va portar es troba dividit en dos àmbits: el material arqueològic forma part del fons permanent del Museu de Montserrat, i el material botànic, zoològic i etnològic, que es troba a la reserva del gremi bíblic, un espai d’entrada restringida, però visitable ocasionalment.

Maqueta en l'exposició del Museu del Tabac (Andorra, 2009)

Les 150 peces (escultures, sarcòfags, ceràmiques, papirs, llibres religiosos, fotografies i altres materials arqueològics) ja van sortir del Museu Bíblic l'any 2009 per ser exposats en el Museu del Tabac de Sant Julià de Lòria (Andorra), i a partir del d'abril fins el 26 de juny, l'exposició es podrà veure a la Capella de Santa Àgada del Palau Reial de Barcelona,
Organitzada per l’IEMed (Institut Europeu de la Mediterrània), amb la col·laboració de l’Abadia de Montserrat, la Fundació Abadia de Montserrat 2025 i el Museu d’Història de Barcelona.

Capella de Santa Àgata

L’exposició permetrà acostar-se al redescobriment d’Orient que va fer Catalunya de la mà de Bonaventura Ubach; els orígens de l’establiment humà al Pròxim Orient; la creació de les primeres ciutats i estats, exemplificada en Mesopotàmia; la grandiositat imperial de l’Antic Egipte; el dinamisme comercial a la Mediterrània de Palestina i Xipre, des del segon mil·leni fins a la romanització i, finalment, la relació entre la narració bíblica i l’arqueologia.



[Font: Scriptorium Biblicum et Orientale de l'Abadia de Montserrat]

[Vist també a Diari d'un llibre vell]

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada